Hypotheek rotterdam financieel advies hypotheekadviseur hypotheekofferte starter startershypotheek hypotheekadvies starters
Hypotheek rotterdam financieel advies hypotheekadviseur hypotheekofferte starter startershypotheek starterslening rotterdam
Echtscheiding hypotheek | Scheiden en Hypotheek | uitkopen partner huis bij scheiding

Bij echtscheiding hypotheek verhogen om partner uit te kopen.

Je huis is een belangrijk onderdeel van je bestaan. Je woont er niet alleen, maar je hebt er ook herinneringen. Het is een deel van je leven. Tegelijkertijd is een huis ook gewoon een zaak die geld waard is. En de waarde ervan moet dus verdeeld worden als je gaat scheiden.

Wie blijft er in het huis wonen? En de hypotheek scheiding.

Aangenomen dat jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, moet de waarde van het huis verdeeld worden. Het is natuurlijk mogelijk dat een van jullie in het huis blijft wonen. Maar dan moet diegene wel genoeg geld hebben om in zijn of haar eentje de hypotheek op te brengen. Is dat geld er niet? Dan moet je het huis verkopen en de waarde, de winst, en de schulden ervan verdelen. Tenzij er voldoende overwaarde is en genoeg inkomen voor het verhogen van de hypotheek of het oversluiten van de hypotheek.

Hoeveel moet ik mijn ex-partner betalen voor het huis?

Als jij in het huis blijft wonen, moet je je partner uitkopen. Hou er rekening mee dat dat niet alleen betekent dat je in je eentje de hele hypotheek moet betalen, maar ook de helft van de overwaarde van het huis. Daar heeft je ex-partner namelijk recht op. Het is mogelijk dat je ergens een spaarrekening hebt met dat bedrag. Zo niet, dan moet je de hypotheek verhogen. Hoe dan ook heeft je partner geen enkele verplichting meer bij de bank of verzekeringsmaatschappij op het moment dat jij zijn helft van het huis van hem koopt. Je koopt hem zogezegd uit.

Is het verhogen van de hypotheek aftrekbaar?

Ja, de belasting ziet het extra geld dat jij aan je partner moet betalen als geld dat je uitgeeft voor de aankoop van een eigen woning. Daarmee is het gewoon aftrekbaar. Stel: ik blijf in het huis, en mijn ex-partner betaalt toch mee aan de hypotheekrente. Is dat aftrekbaar?
Ja, als jullie gescheiden zijn, en je ex-partner betaalt mee aan de hypotheekrente van het huis, mag hij die rente nog twee jaar aftrekken. Jij moet de woning dan wel als hoofdverblijf blijven gebruiken. En je ex-partner moet het huis natuurlijk wel voor het eigen woning forfait aangeven.

Huis (ver)kopen en bijleenregeling

Per 1 januari 2004 trad de bijleenregeling in werking. Zijn jullie door de scheiding genoodzaakt de gezamenlijke woning te verkopen, dan krijg je hier misschien mee te maken. Maak je winst (overwaarde) door de verkoop van de woning dan moeten jullie die verdelen. Jouw deel van de overwaarde valt dan volgens de Belastingdienst onder de ‘eigenwoningreserve’.

Koop je nu weer binnen vijf jaar een andere woning, dan is jouw deel van de overwaarde bij de nieuwe hypotheek niet atrekbaar het restant wel, wil je voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komen. Bij de aankoop van een goedkopere woning is dat niet van toepassing.

Goedkopere woning, overwaarde en hypotheekrente aftrek

Stel dat jullie in gemeenschap van goederen getrouwd waren. De gezamenlijke koopwoning is verkocht voor € 400.000,00. De Belastingdienst vindt dan dat je een eigen woning had van € 200.000,00. Koop je een woning die duurder is dan € 200.000,00 dan moet je de overwaarde inbrengen om de hypotheekrente te mogen aftrekken.

Partner uitkopen en bijleenregeling

Stel dat je de gezamenlijke woning verlaat, dan zal je ex-partner je uitkopen. Voor de Belastingdienst telt deze uitkoopsom weer vijf jaar mee voor de bijleenregeling. Dit betekent dat je bij de aankoop van een nieuwe woning de overwaarde in de nieuwe woning moet steken, wil je de hypotheekrente kunnen blijven aftrekken. Koop je jouw ex-partner uit, omdat je in de woning blijft wonen, dan is de rente die je betaalt over de extra hypotheek wel gewoon aftrekbaar.

Bij echtscheiding hypotheek verhogen of verkopen, wat komt daar bij kijken?

Als je het huis gaat verdelen, of de hypotheek wilt verhogen, moet je langs de notaris. Dat kost geld. Je moet je huis waarschijnlijk opnieuw laten taxeren of je hypotheek veranderen. Dat doet een hypotheekadviseur, maar ook dat kost geld. Gelukkig zijn de kosten van de hypotheekakte notaris, hypotheekadviseur en taxateur meestal volledig aftrekbaar. Het is al met al best een ingewikkelde toestand.

Hypotheek & Vermogen, kan u in contact brengen met goede specialisten op dit gebied, een echtscheidings makelaar en een verkoopmakelaar voor het huis, een notaris, noem maar op, wij doen het financiele advies gedeelte. U wilt een goede oplossing en vaak zo snel mogelijk nieuwe wegen in slaan. 

Belangrijke pagina's

• Beste hypotheekvorm
• Banksparen hypotheek rente, berekenen, vergelijken ook ING en ABN
• Nationale Hypotheek Garantie 2023| NHG 2023 € 405.000 NHG 2022 € 355.000 maximaal excl. verduurzaming
• Hypotheek oversluiten 2023 advies | naar NHG | kosten | banksparen ING, BLG, Obvion, Florius, Rabobank, AEGON, Argenta
• Maximale hypotheek 2022 eigen huis kopen NHG berekenen
• Overwaarde opnemen van je eigen huis/woning en de overwaarde hypotheek gebruiken voor ...
• Woekerpolis
• Wat is een bankspaarhypotheek?
• Starterslening aanvragen 2023 hulp en bij hypotheek

Nieuws
Belangrijk nieuws
- NHG 2023 hypotheek: verhoogd in 2023 naar 405.000 euro (01-01-2023)
- Hypotheekrentes 2023 (02-11-2022)
- Eerder dan einde rentevaste periode hypotheek: oversluiten of omzetten vaak verstandig (01-11-2022)
- Hypotheekrente niet NHG iets hoger door risico wanbetaling hoger 5 jaar v.a. 0,85% 10 jaar 1,09% (01-11-2022)
- ZZP-er na 1 jaar zelfstandig al hypotheek, nu ook met NHG in pilot bij Hypotheek & Vermogen (30-10-2022)
- Pensioen: veel mensen denken 70% van hun laatste loon te krijgen < 5% krijgt het (18-10-2022)
- Rentemiddeling Florius, ING, ABN, Obvion, Rabobank, NN, Aegon, BLG enz.wanneer verstandig? (16-10-2022)
- Hypotheekrente daling lijkt tot halt te komen, timing voor iedereen belangrijk (24-03-2020)

Recent nieuws
- Maximale Hypotheek 2023 (01-11-2022)
- 9 Tips voor Zelfstandige / ZZP-er (12-10-2022)
- Buying a house in or nearby Rotterdam. Financial and mortgage advisor Rotterdam region (10-10-2022)
- Box 3 vermogen 2022 makkelijke staffel (01-10-2022)
- Nog steeds miljoenen woekerpolissen in omloop (29-05-2022)
- Nieuwe methode boeterente bij hypotheek vervroegd aflossen door Europese wetgeving deels ingevoerd (22-06-2020)
- Aegon, Koersplan woekerpolis veroordeling hoge raad te hoge kosten (14-06-2020)
- Woekerpolis oplossing Verbond van Verzekeraars weer niet onafhankelijk klant weer niet centraal (06-06-2020)
Blog
Belangrijk Blog
- Rentes veranderen zeer snel variabel nu nog vanaf 1,8% en 10 jaar vast 4,3% (01-11-2022)
- Hypotheek oversluiten? of 2de hypotheek? Overwaarde huis/woning opnemen? Boetevrij? (31-10-2022)
- Banksparen of Spaarhypotheek? Wat zijn de voordelen en nadelen (21-10-2022)
- Beleggingsverzekeringen afkopen (17-09-2022)

Recent Blog
- Huis kopen voor starters eindelijk weer mogelijk (02-11-2022)
- Einde Rentevast periode, overweeg of hypotheek oversluiten verstandig is (29-10-2022)

Echtscheiding, hypotheek, rotterdam, uitkopen, hypotheek verhogen, overwaarde, aftrekbaar, belasting, gebruiken, financieel, adviseur, advies, hypotheken, scheiden, scheiding, tijdelijk, wonen, partner, ex, hypotheek.

© Hypotheek & Vermogen Rotterdam
Website ::: Design
Hypotheek|Hypotheekadvies|Hypotheekofferte|Hypotheekadviseur|Financieel advies|Tussenpersoon|Vermogen Vermogen|Vermogensbeheer|Financiele planning|Vermogensplanning Starters Hypotheek|Hypotheek Starter Zelfstandige|ZZP|Ondernemer|Hypotheek|Pensioen Hypotheek volgend huis Pensioen Verzekeren GBDesign AGiMA.media GBDesign AGiMA.media